Hartstocht
 
Gein Zuid 26
1391 JE Abcoude
0294-281366

Naam: *
Email: *
Onderwerp: *
Bericht: *
Sluit contactformulier

Biologisch boeren

Biologische landbouw is een natuurvriendelijke manier om voedsel te produceren.
Een gezonde en levende aarde is het uitgangspunt. Boeren in balans met de natuur vinden wij belangrijk. Daarom zijn wij een biologisch bedrijf. De doelstelling van ons bedrijf is om natuurlijke en vooral gezonde producten als melk en vlees te produceren. De dieren leiden naar eigen woorden, een mooi leventje. Het evenwicht tussen dier en natuur zorgt daarnaast voor een betere kwaliteit vlees en melk.
Naar Boerderijwinkel >

Volwaardig biologisch boeren voldoet aan enkele voorwaarden:

  • Het waarborgen van gezondheid
  • Zorg voor huidige en toekomstige generaties en hun leefomgeving
  • Respect voor levende ecologische systemen
  • Eerlijke omgang met elkaar en de omgeving

Dit betekent dat we de koeien 100% biologisch moeten voeren. Verder mogen wij geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken en staat het welzijn van de dieren voorop. Deze maatregelen zorgen voor een duurzame manier van produceren. Het biologisch boeren is in ons inziens beter voor onze dieren en voor onze producten.


Sinds we Biologisch zijn geworden, proberen we telkens nieuwe ideeën te bedenken, zodat we (economisch), biologisch verantwoord kunnen boeren. Wij streven naar een zelfvoorzienend biologisch bedrijf, waarbij we proberen de input van producten te minimaliseren, zodat we een soort kringloop binnen het bedrijf realiseren. Een volgende stap binnen ons bedrijf is om de stallen zodanig aan te passen dat de pasgeboren kalveren langer bij hun moeder kunnen zogen en de dieren meer bewegingsruimte krijgen zodat ze hun natuurlijk gedrag beter kunnen uiten.


Het biologisch boeren zorgt ervoor dat het bodemleven verbetert met een rustige groei van de gewassen met hogere gehaltes aan mineralen en vitaminen en meer variatie in soorten. Dit geeft ons inziens de vollere smaak. De dieren lopen lang buiten en hebben dus de ruimte. Er is sprake van een groot welzijn voor de dieren. Dit werpt zo zijn vruchten af; met name de weerstand van de dieren is hoger en hebben hierdoor een langere levensduur.


Maar de mooie biologische tijden zijn niet altijd zo geweest. Jarenlang hebben de Nederlandse boeren zich gefocust op een zo groot mogelijke productie. Het efficiënte gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest zorgden voor een grote toename van productie. Het succes had echter een keerzijde. Doordat de hoge productie per hectare centraal stond, werden milieu en dierenwelzijn uit het oog verloren. Bodem en dieren raakten uitgeput door het opjagen van het groeiproces. Als reactie hierop ontstond uiteindelijk de biologische landbouw!


Biologische producten zijn in de detailhandel herkenbaar aan het EKO-keurmerk. Producten met dit keurmerk zijn 100% biologisch.

fotoalbum/biologisch_01.jpg
fotoalbum/biologisch_02.jpg
fotoalbum/biologisch_03.jpg
fotoalbum/biologisch_04.jpg
fotoalbum/biologisch_05.jpg
fotoalbum/biologisch_06.jpg
fotoalbum/biologisch_07.jpg
fotoalbum/biologisch_08.jpg
fotoalbum/biologisch_09.jpg
fotoalbum/biologisch_10.jpg
fotoalbum/biologisch_11.jpg
fotoalbum/biologisch_12.jpg
biologisch 1