Het plattelandsleven te laten proeven
Onze rondleidingen
Het is een trend geworden dat boeren, mensen buiten de agrarische sector, meer betrekken bij het leven op het platteland.
Ook wij hebben de beslissing genomen om u die mogelijkheid te geven. Rondleidingen vallen hieronder.
Vraagt u gerust om een rondleiding. Dan ziet u onze paradekoetjes en vertellen wij u over hoe wij werken,
het agrarisch natuurbeheer en onze compostering.
Uiteraard kan iedereen ook meteen een kijkje in de stallen nemen.
Geniet van onze puur nature producten uit het Gein en de beleving van het platteland!
Onze excursies voor scholieren
Stedelingen zijn afhankelijk van het platteland voor hun voedsel.
Helaas hebben veel kinderen (en ook volwassenen) uit de stad geen idee waar hun voedsel vandaan komt.
Het is echter van groot belang om iets van voedsel te weten: het stelt mensen namelijk in staat om keuzes
te maken die verder gaan dan de prijs, de kleur van het etiket of het aanbod in de dichtstbijzijnde winkel.
Henk en Wilma vinden het leuk om kinderen uit de stad het boerenvak bij te brengen en het plattelandsleven te laten proeven. Wilma heeft een onderwijsachtergrond en vindt het een uidaging om het onderwijs te combineren met het eigen bedrijf. Vandaar dat we gekozen hebben voor het geven van excursies aan scholen. Hiervoor hebben we zelfs een certificering Educatie-Boerderij, wat de kwaliteit van de educatie garandeert. Speciaal voor de excursies hebben wij een mooie welkomstruimte gerealiseerd, waar kinderen in een rustige en leerzame omgeving ontvangen kunnen worden. De realisatie van deze ruimte is mede mogelijk gemaakt dankzij de subsidie de Groene Uitweg van de provincie Noord-Holland.
Uiteraard zijn er aan een boerderijexcursie kosten verbonden.
In onze welkomstruimte hebben we gedurende de weekenden ook ruimte om feestjes te houden.
Zo behoren ook verjaardagsfeestjes voor kinderen tot de mogelijkheden.
Boerderijen zijn een rijke leeromgeving waar veel beleefd kan worden: de dieren, planten, diverse gebouwen en machines, de bijzondere leefwijzen van de boer en boerin, vreemde geuren, het omliggende landschap en een zee van ruimte. Een boerderij is niet een plek waar je snel even naar binnen loopt, maar het is wel een heel boeiende contextrijke omgeving om iets te leren over het fundament van onze samenleving.
Educatie op de boerderij heeft de volgende doelen:
- Basisschoolleerlingen indringend kennis laten maken met verschillende facetten van voedselproductie, te weten: seizoenen, producenten, gecultiveerde dieren en planten, de afzetketen en de omgeving waarin wordt geproduceerd
- Het ervaren van de voedselkwaliteit (eetgewoonten, versheid, hygiëne, smaak) Fysiek meewerken op een boerderij en proeven van een ander levenstempo
- De nabijheid van het platteland ervaren.
Afhankelijk van moment en seizoen, kunnen de leerlingen helpen bij de volgende klussen:
- Dieren voeren en borstelen, hokken mesten / opstrooien, onkruid steken, vegen, ragen, weidevogels zoeken en nesten markeren, melktank schoonmaken, vee tellen, touw draaien/vlechten, fruitbomen bemesten, appels plukken, moestuin schoffelen en oogsten.
Tijdens het bedrijfsspecifieke deel kan een wandeling door de polder worden gemaakt. Tijdens deze tocht kunnen in overleg met de docent verschillende activiteiten worden gedaan:
- Uitleg over weidevogels en planten & kruiden
- Slootvissen: met een schepnetje onderzoeken welke dieren en planten er allemaal in een boerensloot voorkomen.
- Grondboren en bodemprofiel maken
- Daarnaast is het mogelijk om iets te koken of maken van verse boerenmelk (bijvoorbeeld een kaasje maken) of een speurtocht over het erf te doen.
Adopteer een koe!
Wij bieden u de mogelijkheid om een koe of kalf te kunnen adopteren. Wij zijn officieel een adoptieboer geworden bij de organisatie Adopteer een koe. Deze organisatie streeft naar: welzijn voor het vee, gezonde producten, milieuvriendelijk produceren, een goed inkomen voor de boeren en aandacht voor natuur en landschap.
Kort gezegd, de actie wil verbinden en verduurzamen. De belangen van deze organisatie vonden wij interessant. We hebben ons uiteindelijk aangemeld om adoptieboer te worden. Dit geeft ons het recht om, in samenwerking met adopteer een koe, u een koe te laten adopteren op ons agrarisch boerderij.
Wilt u meer informatie over de organisatie en het adopteren van een koe, kijk dan op: www.adopteereenkoe.nl >